ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Athens Science Festival: Τα οφέλη των επιχειρήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη

 


Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα workshops που οργάνωθηκαν στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival στη Τεχνόπολη  ήταν αυτό στο οποίο παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες χρήσεις και βέλτιστες AI εφαρμογές για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες – τελικούς χρήστες, που είτε είναι ήδη εδώ, είτε χτυπούν την «πόρτα» για να μπουν στην καθημερινότητα μας. Στο workshop μίλησαν εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε πολλά πεδία. Ο συντονιστής του workshop κ. Γιάννης Ριζόπουλος συνοψίζει στο Naftemporiki.gr τα κεντρικά σημεία όσων ειπώθηκαν σε αυτό.

Σε ποιο επίπεδο εξέλιξης έχει φτάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα προσεχή χρόνια;

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής πως, κάτω από την ευρεία «σκέπη» της Τεχνητής Νοημοσύνης, συν-υπολογίζουμε πλέον ένα ολόκληρο οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τη Μηχανική (και τη Βαθιά) Μάθηση και Όραση, τη Ρομποτική και τους Αυτοματισμούς, τα Μεγάλα Δεδομένα και τα Analytics, το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT) και πολλούς ακόμα τομείς, πάντα σε συνάρτηση με προηγμένες τηλεπικοινωνίες (οπτική ίνα – 5G). Όλοι αυτοί συνδυάζονται μεταξύ τους, αναλόγως αναγκών και εφαρμογών, και αλληλοϋποστηρίζονται, ώστε να συν-εργάζονται με τον άνθρωπο (αυτό, τουλάχιστον, είναι το όραμα που επικρατεί) και να του προσφέρουν τα κατάλληλα -ψηφιακά, βεβαίως- «εργαλεία» για να κάνει τη ζωή του καλύτερη, ασφαλέστερη, ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή. Ήδη, η Τεχνητή Νοημοσύνη (σε περισσότερο ή λιγότερο φανερή μορφή) βρίσκεται πλέον παντού στην καθημερινότητά μας, από το ψάξιμο στο Google ως τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στους δρόμους κι από τη λειτουργία των σύγχρονων εργοστασίων ως τον έλεγχο κάθε λογής «οχημάτων» και μηχανών εξ αποστάσεως, με την «άλωση» της καθημερινότητάς μας να προβλέπεται ολοκληρωτική τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να φέρει άμεσα στις επιχειρήσεις η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ειδικά όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να τους επιτρέψει «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα», δηλαδή να πετύχουν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα, με σημαντική εξοικονόμηση ανθρώπινων και άλλων πόρων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα. Ιδιαίτερα ωφελημένες βγαίνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πχ. στο (ηλεκτρονικό) εμπόριο, στα χρηματοοικονομικά (όπως οι fintech), στον βιομηχανικό τομέα (βλέπε, 4η Βιομηχανική Επανάσταση), εσχάτως, στη ναυτιλία (όπου η εκτεταμένη αξιοποίηση του ΙοΤ αλλάζει τα πάντα στον κλάδο) και έπεται συνέχεια. Η εποχή του smart everything είναι πλέον εδώ.

Πώς επηρεάζει ήδη και πώς μπορεί να επηρεάσει στο κοντινό ή απώτερο μέλλον την καθημερινή ζωή των ανθρώπων η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ – παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στη «συνδεδεμένη» και «ψηφιακή» ζωή μας, δρώντας κατά κανόνα στο παρασκήνιο και επηρεάζοντας σχεδόν οτιδήποτε κάνουμε στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά και το σπίτι, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος. Το μεγάλο στοίχημα για τον άνθρωπο – δημιουργό όλων αυτών των τεχνολογιών και εφαρμογών είναι η ηθική (και ταυτόχρονα «πράσινη», καθώς δεν υπάρχει ‘Planet B’,όπως συχνά τονίζεται) σωστά δομημένη και όχι άναρχη ανάπτυξη, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και των δυνατοτήτων που μας παρέχει το οικοσύστημά της.

Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια