ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστήμονες είναι πολύ κοντά στο να "αντλήσουν" ηλιακή ενέργεια από το διάστημα




Πολύ κοντά στο να γίνει πράξη η άντληση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα, φαίνεται πως βρίσκεται η ανθρωπότητα, καθώς επιστήμονες που εργάζονται στην JAXA, την Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να αντλήσουν ενέργεια με ασύρματο τρόπο από απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων με ένα μικρό δέκτη και χωρίς καλώδια.
Η δοκιμή είχε αρκετά μεγάλη ακρίβεια, της τάξης του 1,8 kilowatts, η οποία αρκεί για να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρικό βραστήρα. Αρχικά οι ερευνητές, μετέτρεψαν τα ηλεκτρικά σήματα σε μικροκύματα, και κατόπιν τα εξέπεμψαν σε έναν ασύρματο μεταδότη, όπου και ξανά μετατράπηκαν σε ηλεκτρόνια. Όπως εξήγησε ένας ερευνητής της JAXA στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν η πρώτη πετυχημένη δοκιμή όπου επιστήμονες κατάφεραν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια σε μια σημαντική απόσταση με τέτοια μεγάλη ακρίβεια.

Η JAXA εργάζεται πάνω σε αυτή τη τεχνολογία εδώ και αρκετά χρόνια, ως μέλος του οργανισμού SSPS (Space Solar Power Systems). Ο SSPS έχει στόχο να αντλεί την ηλιακή ενέργεια του διαστήματος από ηλιακά πάνελ που θα περιστρέφονται γύρω από τη Γη και στη συνέχεια να τα στέλνει στο πλανήτη μας ως μικροκύματα. Το πλεονέκτημα αυτών των ηλιακών πάνελ είναι το γεγονός πως δεν επηρεάζονται από τη συσκότιση που μπορούν να προκαλέσουν τα σύννεφα, όπως γίνεται με τα επίγεια ηλιακά πάνελ.

Μπορεί τα σχέδια του SSPS να μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά τουλάχιστον η τελευταία επιτυχία του JAXA κατάφερε να αποδείξει ως εφικτή την πιο βασική δυσκολία που θα αντιμετωπίσει το πρόγραμμα, αυτή της παροχής ηλιακής ενέργειας από το διάστημα χωρίς τη χρήση καλωδίου μέχρι τη χαμηλή τροχιά της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια