ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H υδροθερμική δραστηριότητα στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου, ενισχύει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής




Ο Εγκέλαδος πιστεύαμε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παγωμένο φεγγάρι μέχρι που το διαστημικό σκάφος Cassini εντόπισε θερμοπίδακες στην επιφάνειά του το 2005, οι οποίοι εκτόξευαν νερό σε απόσταση έως και 200 χιλιομέτρων στο διάστημα.
Σήμερα, και μετά από χρόνια έρευνας, οι επιστήμονες δημοσίευσαν δύο μελέτες που υποδηλώνουν ότι αυτοί οι θερμοπίδακες προκαλούνται από κάποια υδροθερμική δραστηριότητα, και πως υπάρχουν σχισμές που θερμαίνουν το νερό στον πυθμένα ενός ωκεανού με βάθος σχεδόν δέκα χιλιομέτρων που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου.

Γιατί κάτι τέτοιο είναι σημαντικό; Αν πράγματι υπάρχουν τέτοιες σχισμές, τότε τα νερά που τις περιβάλλουν θα περιέχουν χημικές ουσίες και μέταλλα που είναι απαραίτητα συστατικά για τη ζωή. Ενδεχομένως λοιπόν, οι συνθήκες που επικρατούν γύρω από αυτές τις σχισμές, όπου το νερό χύνεται στον πορώδη πυρήνα του Εγκέλαδου και εμπλουτισμένο με μέταλλα "ξεπηδάει" με ορμή από τους πήδακες, θα είναι παρόμοιες με το περιβάλλον στο υδροθερμικό πεδίο του Ατλαντικού Ωκεανού – το μέρος όπου η ζωή στη Γη μπορεί να ξεκίνησε.

Ο John M. Grunsfeld της NASA δήλωσε ότι "τα νέα ευρήματα ενισχύουν τις πιθανότητες στον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου που δείχνει αξιοσημείωτη γεωλογική δραστηριότητα, να υπάρχουν περιβάλλοντα κατάλληλα για ζωντανούς οργανισμούς".

Η πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, παραθέτει τα ευρήματα των επιστημόνων, που ανέλυσαν και μελέτησαν δείγματα από τον εξωτερικό δακτύλιο του Κρόνου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα μικροσκοπικά στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος είναι κόκκοι πυριτίου, που σχηματίστηκαν από νερό που είχε εκτοξευθεί από τους πίδακες. Δεδομένου ότι αυτά τα σωματίδια μπορούν να σχηματιστούν μόνο με νερό από συγκεκριμένο αλατούχο διάλυμα, με συγκεκριμένο pH και θερμοκρασίες γύρω στους 93°C, σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη υδροθερμικής δραστηριότητας κάτω από τους ωκεανούς του φεγγαριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια