ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα DisplayPort 2.0 καλώδια θα έχουν σήμανση

 


Έπειτα από μήνες αναμονής, το DisplayPort 2.0 στάνταρ καταφθάνει επιτέλους και έτσι η Video Electronics Standards Association (VESA) ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα πιστοποίησης, για να εξασφαλίσει πως οι καταναλωτές θα μπορούν να ξεχωρίζουν ποια καλώδια και ποιες συσκευές υποστηρίζουν πραγματικά τα οφέλη και τα νέα χαρακτηριστικά του.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το νέο αυτό πρόγραμμα εστιάζει στο αν υποστηρίζεται το DisplayPort UHBR (Ultra-high Bit Rate). Έτσι, η VESA εισάγει τα νέα DP40 και DP80 καλώδια. Στην πρώτη περίπτωση, τα καλώδια που αναγράφουν την ένδειξη DP40 επιβεβαιωμένα θα υποστηρίζουν το UHBR10 στάνταρ που εγγυάται ταχύτητες μεταφοράς 10Gbps σε 4 lanes, για 40Gbps συνολικά. Από την άλλη, τα καλώδια που αναγράφουν την ένδειξη DP80 επιβεβαιωμένα θα υποστηρίζουν το UHBR20 στάνταρ που εγγυάται ταχύτητες μεταφοράς 20Gbps σε 4 lanes, για 80Gbps συνολικά.

Η ανακοίνωση της VESA τονίζει πως υπάρχουν ήδη πολλά καλώδια που έχουν λάβει πιστοποίηση από το πρόγραμμα, τόσο για full-size DisplayPort θύρες όσο και για Mini DisplayPort. Ομοίως και οι πρώτες οθόνες και συσκευές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο των δοκιμών.

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν οι εταιρίες θα πρέπει να τοποθετούν κάποιο χαρακτηριστικό εικονίδιο στα καλώδια τους, όπως φαίνεται στην εικόνα που ανάρτησε η VESA, αλλά σίγουρα καταβάλλεται προσπάθεια για να αποφευχθεί το μπέρδεμα των HDMI καλωδίων.

Το μπέρδεμα του HDMI

Είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να συναντήσετε κάποιο HDMI καλώδιο που να αναγράφει πως είναι για παράδειγμα 2.1a, αλλά τελικά να μην υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί το TFTCentral, σύμφωνα με τις οδηγίες του οργανισμού HDMI Licensing Administrator, κάθε HDMI στάνταρ λειτουργεί ως σύνολο που περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα στάνταρ. Για παράδειγμα, η ύπαρξη του HDMI 2.1 αναιρεί το HDMI 2.0. Όλες οι νέες HDMI 2.0 θύρες πρέπει να αναγράφονται ως 2.1, ακόμα και αν δεν υποστηρίζουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Το ίδιο θα ισχύσει και όταν γίνει διαθέσιμο το HDMI 2.1a και αυτός είναι ο λόγος που ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει όλη αυτή τη σύγχυση σχετικά με το τι υποστηρίζει η κάθε συσκευή και το κάθε καλώδιο. Φανταστείτε ένα καλώδιο που δεν έχει το απαραίτητο bandwidth για 4K 60FPS εικόνα. Αυτό το καλώδιο μπορεί να ονομαστεί κανονικά HDMI 2.1, αφού το HDMI 2.1 απαρτίζεται και από την έκδοση HDMI 1.4.

Δεν υπάρχουν σχόλια