ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε πρώτο ρόλο η τεχνολογία στη Wall Street


Κέρδη στη Wall Street μετά τις απώλειες της Δευτέρας που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ.

Μεταξύ άλλων ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός» και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, για να συσφίξει τη νομισματική πολιτική.

«Η Fed πρέπει να κινηθεί επιθετικά και να οδηγήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ μέχρι το σημείο που θα περιορίζουν «ελαφρώς» την οικονομική δραστηριότητα για να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», τόνισε νωρίτερα, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Τζέιμς Μπούλαρντ.

Αυτή τη στιγμή, η Fed ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, τόνισε ο Μπούλαρντ. «Είμαστε στον λάθος δρόμο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει στο οπλοστάσιό της και αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Mπούλαρντ μειοψήφησε στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας καθώς τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,74% ή κατά 254 μονάδες στις 34.807, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,13% στις 4,511 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,95% στις 14.108 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,8%) και Nike (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-0,4%) και Caterpillar (-0,3%).

«Νομίζω ότι η αγορά ψάχνει για ευκαιρίες και οι ευκαιρίες παραμένουν στην ενέργεια και στα εμπορεύματα. Η αγορά θα βρει και ευκαιρίες και στον χρηματοοικονομικό κλάδο καθώς τα επιτόκια θα ανεβαίνουν. Επίσης η τεχνολογία δείχνει ιδιαίτερα φθηνή» σημείωσε ο Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research.

Παράλληλα, μικρή πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στα 115,48 δολάρια και η τιμή WTI υποχώρησε 0,3% στα 111,76 δολ. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση κατά 0,4% στα 1.921 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,37% ενώ το yield του 30ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1031 δολ.

Δεν υπάρχουν σχόλια