Φωτοβολταϊκοί... αγρότες υπόσχονται φρέσκα τρόφιμα και πόσιμο νερό
Ερευνητές πειραματίζονται με μια επαναστατική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για φωτοβολταϊκά συστήματα που δεν παράγουν μόνο ηλεκτρική ενέργεια αλλά και… τρόφιμα. Το σύστημα ονομάζεται WEC2P και αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες στους οποίους τοποθετείται ως επίστρωμα ένα υδροτζέλ, ένα υδρόφιλο πολυμέρες υλικό. Οι συλλέκτες συνδέονται με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί που λειτουργεί ως ένα είδος θερμοκηπίου. Μέσα στο κουτί τοποθετούνται φυτά για καλλιέργεια.
Οι ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν τους υδρατμούς που βρίσκονται στον αέρα σε νερό το οποίο διοχετεύεται στο κουτί για να ποτίζονται τα φυτά. Στα πειράματα που διεξάγονται έχει αναπτυχθεί με απόλυτη επιτυχία σπανάκι. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τεχνολογία αυτή αποτελεί μια χαμηλού κόστος και βιώσιμη στρατηγική παραγωγής φρέσκων τροφίμων αλλά και νερού το οποίο εκτός από πότισμα είναι ασφαλές και για κατανάλωση.
Είναι προφανές ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί αποδοτική, ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα θα δώσει πολύτιμες λύσεις σε περιοχές οι κάτοικοι των οποίων εκτός από προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν παράλληλα επισιτιστικά προβλήματα και προβλήματα πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Οι ερευνητές που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών στην επιθεώρηση «Cell Reports Physical Science» αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για την ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογιών.
«Το σύστημα μας δημιουργεί νερό από τον αέρα χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια και είναι ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργούνται μικρές φάρμες σε ερήμους, νησιά σε ωκεανούς και άλλα απομονωμένα σημεία του πλανήτη» αναφέρει ο Πένγκ Γουάνγκ, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής και επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah (KAUST) στη Σαουδική Αραβί, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια