Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: Πώς αντιδρά η βιομηχανία της τεχνολογίας
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μετά από μήνες στρατιωτικής ενίσχυσης στα σύνορά της.
Η επίθεση ξεκίνησε με μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων που στόχευαν τις ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και στη συνέχεια ακολούθησε η χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική εισβολή. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στην Ουκρανία αναφέρουν επίσης διακοπές που προκλήθηκαν από κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι έχει «συνδέσει αναμφισβήτητα» με τη Μόσχα, σύμφωνα με το TechCrunch.
Η εισβολή αντιμετωπίστηκε με έντονη επίπληξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, με την υπόσχεση ευρέων, πρωτοφανών οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση σε ολόκληρη την περιοχή.
Οι επιπτώσεις της εισβολής γίνονται επίσης, αναμφίβολα, αισθητές στο ευρύτερο τεχνολογικό οικοσύστημα της Ουκρανίας, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο εκατοντάδες νεοφυείς επιχειρήσεις και μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και γραφεία έρευνας και ανάπτυξης για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.
Η Readdle, η εταιρεία που κατασκευάζει PDF, email και άλλα εργαλεία παραγωγικότητας, είναι ένα από τα πιο γνωστά ουκρανικά startup.
«Κάναμε σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity) πριν από λίγο καιρό και τα εκτελούμε τώρα», δήλωσε ο κύριος εκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντένις Ζαντάνοφ. «Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Readdle λειτουργούν και δεν υπάρχει οδηγία για εκκένωση των χώρων από τους εργαζόµενους αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
Ο Ζαντάνοφ σημείωσε επίσης ότι η Readdle έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία, με εργαζόμενους σε 11 χώρες.
«Η Ουκρανία φιλοξενεί τους καλύτερους μηχανικούς, σχεδιαστές και άλλους επαγγελματίες της τεχνολογίας», σημείωσε. «Γνωρίζω ότι πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι τεχνολογίας έχουν πάρει την απόφαση να παραμείνουν στην Ουκρανία. Πολλοί από αυτούς βοηθούν και κάνουν δωρεές για να βοηθήσουν την περιοχή και τους κατοίκους της».
Στην Ουκρανία, υπάρχουν πολύ περισσότερες εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις που επίσης αισθάνονται τις επιπτώσεις. Οι εταιρείες αυτές έχουν πάρει χρηματοδότηση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες VC του κόσμου και ένα ερώτημα είναι πώς και αν αυτές οι σχέσεις θα επηρεαστούν από τις τελευταίες εξελίξεις.
Η εταιρεία MacPaw, η οποία αναπτύσσει λογισμικό και βοηθητικά προγράμματα για Mac, ανέφερε σε ανάρτηση στο blog της, ότι ενώ η έδρα της βρίσκεται στο Κίεβο, η υποδομή της φιλοξενείται στις υπηρεσίες Amazon Web Services και βρίσκεται φυσικά εκτός Ουκρανίας. Ο επεξεργαστής πληρωμών της, η Paddle, εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει» για τους χρήστες της. «Αυτή τη στιγμή, παραμένουμε δυνατοί, ενωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε στο TechCrunch η εταιρεία.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι το ζήτημα των υπηρεσιών συνολικά, πώς προστατεύονται και αν κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω κυρώσεων ή διακοπών της υπηρεσίας διαδικτύου.
Η Google, από ό,τι φαίνεται, έχει περίπου 200 άτομα που εργάζονται στην Ουκρανία, καλύπτοντας τόσο την Ε&Α για τις παγκόσμιες υπηρεσίες όσο και τις τοπικές λειτουργίες. Έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα σχετικά με τη λογοκρισία που ασκεί η Ρωσία στο YouTube.
Η Uber, η οποία λειτουργεί στην Ουκρανία από το 2016 και είναι παρούσα σε εννέα πόλεις, διέκοψε τις δραστηριότητές της εντός της χώρας. Προσέφερε επίσης στους υπαλλήλους που εδρεύουν στο Κίεβο και στις οικογένειές τους, προσωρινή και εθελοντική μετεγκατάσταση σε άλλα μέρη της Ουκρανίας ή σε άλλες χώρες. Για τους υπόλοιπους οδηγούς της, η συμβουλή της Uber είναι να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Η Lyft έχει επίσης λάβει έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει τους υπαλλήλους της που εδρεύουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία εκτιμάται ότι έχει περίπου 60 υπαλλήλους στην Ουκρανία.
Η ByteDance, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής TikTok, συνήθως δεν αποκαλύπτει πόσους υπαλλήλους έχει ανά χώρα, και έτσι δεν είναι σαφές πόσους έχει στην Ουκρανία. Η εφαρμογή είναι πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία και σύμφωνα με περσινά στοιχεία, η εμβέλειά των χρηστών της στη χώρα, ήταν 30%, διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Η ασφάλεια της κοινότητάς μας και των υπαλλήλων μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας», δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok στο TechCrunch. «Αναλαμβάνουμε δράση σε περιεχόμενο ή συμπεριφορά που απειλεί την ασφάλεια της πλατφόρμας μας, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης περιεχομένου που περιέχει επιβλαβή παραπληροφόρηση, και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αφιερώνουμε πόρους στην κατάσταση καθώς εξελίσσεται».
Ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook Ναθάνιελ Γκλάιχερ έγραψε στο Twitter για τις ενέργειες που θα λάβει η πλατφόρμα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Γκλάιχερ δήλωσε ότι το Facebook δημιούργησε ένα Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων με γηγενείς ομιλητές για να «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να ενεργεί το συντομότερο δυνατό». Η πλατφόρμα ανέπτυξε επίσης μια λειτουργία στην Ουκρανία που επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώσουν τον λογαριασμό τους, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι δεν είναι φίλοι ενός χρήστη δεν μπορούν να αποθηκεύσουν ή να κοινοποιήσουν την φωτογραφία του προφίλ του ή να δουν αναρτήσεις στο χρονολόγιό του.
Το Twitter προειδοποιεί τους χρήστες στην Ουκρανία να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους, μέσω του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων ή την απενεργοποίηση της τοποθεσίας τους στις αναρτήσεις. Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή στάσης της εταιρείας, καθώς 24 ώρες νωρίτερα, είχε επιβεβαιώσει ότι κατά λάθος ανέστειλε λογαριασμούς που κοινοποιούσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας πριν από την εισβολή.
Ο διευθύνων σύμβουλος του διαδικτυακού γίγαντα Cloudflare, Μάθιου Πρινς, δήλωσε ότι η εταιρεία «αφαίρεσε όλο το κρυπτογραφικό υλικό των πελατών της από τους διακομιστές στην Ουκρανία», λίγες ώρες μετά την έναρξη της εισβολής, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την προστασία των δεδομένων και των επικοινωνιών των πελατών της. Η Cloudflare παρέχει υπηρεσίες παροχής περιεχομένου και ασφάλειας δικτύου σε οργανισμούς και κυβερνήσεις.
ΠΗΓΗ: Techcrunch
Δεν υπάρχουν σχόλια