ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΕ επιμένει για επιστροφή στα smartphones με αποσπώμενες μπαταρίες

 Η ΕΕ ίσως πιέσει για επιστροφή στα smartphones με αποσπώμενες μπαταρίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε τα τελευταία χρόνια, αλλά φαίνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή των αποσπώμενων μπαταριών για σχεδόν όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των smartphones.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία Right to Repair (αποτελείται από διάφορους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς), το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την επιστροφή των αποσπώμενων μπαταριών έτσι ώστε να γίνει εύκολη η αντικατάσταση τους στις ηλεκτρονικές συσκευές για να παραταθεί ακόμη περισσότερο η διάρκεια της ζωής τους και να προστατευθεί περισσότερο το περιβάλλον.

Αν σας θυμίζει κάτι η ιστορία δεν κάνετε λάθος, αφού το 2020 είχε κατατεθεί προσχέδιο νόμου στην ΕΕ που θα υποχρέωνε όλους τους κατασκευαστές να κυκλοφορούν συσκευές με αποσπώμενες μπαταρίες. Παρόλα αυτά, δεν τέθηκε ποτέ σε τελική ψηφοφορία για να προχωρήσει η εφαρμογή του.

Όπως αναφέρει το Right to Repair, η στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου είναι σημαντική, αλλά θα πρέπει συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των επικεφαλής των 27 κρατών - μελών της ΕΕ στις 17 Μαρτίου 2022. Εάν εγκριθεί και από το τελευταίο, τότε υπάρχει η πιθανότητα να περάσει ως νομοσχέδιο μέσα στο 2022 και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών θα έχουν μια περίοδο χάριτος 12-24 μήνες προκειμένου να συμμορφωθούν.

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει τα πάνω κάτω όχι μόνο στην κατηγορία των smartphones, αλλά γενικότερα σε όλη την αγορά ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων (ναι, αφορά και αυτά). Ποιος ξέρει, ίσως το 2025 να έχουμε αναδιπλούμενο iPhone με αποσπώμενη μπαταρία…


Δεν υπάρχουν σχόλια