ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Νότια Κορέα αποφασίζει για τη μετάβαση 3,3 εκ. PCs στο Linux

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μετάβαση των υπολογιστών της κεντρικής, τοπικής και δημόσιας διοίκησης σε λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, από το τέλος της χρονιάς. Η ανακοίνωση έρχεται έναν μόλις μήνα μετά τη λήξη της υποστήριξης των Windows 7 από τη Microsoft, το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα σε χρήση από την νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση.

Η λογική της απόφασης αυτής είναι διττή: Αφενός η Νότια Κορέα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τα Windows και τη Microsoft, αφετέρου να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αδειοδότηση ιδιοταγούς λογισμικού. "Θα απαλλαγούμε από την εξάρτηση από μία μοναδική εταιρεία ενώ παράλληλα θα μειώσουμε τα έξοδα με τη χρήση ενός λειτουργικού συστήματος ανοικτού λογισμικού", δήλωσε ο Choi Jang-hyuk, επικεφαλής του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Στρατηγικής και Οικονομικών.

Αν και οι περισσότερες διανομές Linux είναι δωρεάν, οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι το κόστος της μετάβασης για τα 3,3 εκ. των υπολογιστών του Δημοσίου, από τα Windows 7 στο Linux, θα ανέλθει στα περίπου 655 εκ. δολάρια. Αυτό το κόστος περιλαμβάνει την εκτέλεση, τη μετάβαση και την αγορά νέων PCs όπου χρειάζεται.

Επειδή πολλά κυβερνητικά λογισμικά, δικτυακές υπηρεσίες κ.α. έχουν σχεδιαστεί για συμβατότητα με Windows λειτουργικά συστήματα, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να μεσολαβήσει μια δοκιμαστική περίοδος για να ελεγχθούν και να αποκαλυφθούν πιθανά θέματα συμβατότητας και ασφάλειας. Εάν η δοκιμαστική φάση αποδειχθεί επιτυχής, τότε θα ακολουθήσει και η ευρύτερη υιοθέτηση της μετάβασης. Φυσικά κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο και οδηγό, ώστε και άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει σε ποια διανομή Linux προγραμματίζουν να μεταβούν ή αν σχεδιάζουν να σχεδιάσουν τη δικιά του διανομή, όπως γίνεται στη Βόρεια Κορέα με το Red Star OS. Πάντως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Εθνική Αστυνομία ήδη χρησιμοποιούν το Harmonica OS 3.0 που βασίζεται στο Ubuntu.

Αυτή τη στιγμή, η Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας υλοποιεί τη μετάβαση στο TMaxOS, μια κορεάτικη δημιουργία που χρησιμοποιεί τον ToGate (chromium based) browser και έχει ένα μοναδικό user interface. Κάθε μία από αυτές της υπηρεσίες, χρησιμοποιεί το GooRoom Cloud OS (debian-based). Το GooRoom OS είναι κάτι παρόμοιο με το Chrome OS, καθώς είναι cloud-based λειτουργικό.

Οι Νοτιοκορεάτες επίσης προγραμματίζουν να υλοποιήσουν μια DaaS υπηρεσία (Desktop as a Service) που χρησιμοποιεί ένα περιβάλλον εικονικής μηχανής και τρέχει στο cloud, μέχρι το δεύτερο μισό του 2020. Διά αυτού του τρόπου, υπολογίζεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων κατά 72%, ήτοι 58 δισ. δολάρια ετησίως.

σ.σ.: Φυσικά εμείς εδώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός της χρεωκοπημένης ελληνικής οικονομίας (και κοινωνίας), επιλέγουμε περήφανα να πληρώνουμε αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια (μπορεί και δισ., ποιος ξέρει...), κάθε έτος, για ιδοταγές λογισμικό, τους συνοδευτικούς εξοπλισμούς και φυσικά τις συνοδευτικές μίζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια