ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από τον κοροναϊό στα smartphones

Η Samsung Electronics φαίνεται πως θα επωφεληθεί σημαντικά από το προβλήματα παραγωγής στην Κίνα που ανακοίνωσε η ανταγωνίστρια Apple, αναφέρει το Reuters.
Να σημειωθεί ότι η νοτιοκορεατική εταιρεία πλέον «δρέπει τους καρπούς» της επιλογής της εδώ και μια δεκαετία να «στοιχηματίσει» στην κατασκευή smartphones χαμηλού κόστους στο Βιετνάμ. Πλέον τα μισά της «έξυπνα» τηλέφωνα κατασκευάζονται στο Βιετνάμ, τη στιγμή που η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητες της Apple, αλλά και άλλων εταιρειών.
Η Apple ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν θα πιάσει τα αναμενόμενα έσοδα για το τρίμηνο του Μαρτίου, εξαιτίας των επιπτώσεων του κοροναϊού στην παραγωγή και τις πωλήσεις της στην Κίνα, όπου κατασκευάζονται τα περισσότερα iPhones. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα και η Xiaomi ανέφερε πλήγμα στις πωλήσεις της για το τρίμηνο. Η Huawei, άλλος ένας μεγάλος ανταγωνιστής της Samsung, δεν έχει ανακοινώσει προβλήματα παραγωγής, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως θα πληγεί σοβαρά λόγω της εξάρτησής της από τον κινεζικό κατασκευαστικό τομέα. Πολλές κινεζικές και ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξανά εργοστάσια που δεν λειτουργούσαν εδώ και εβδομάδες, ωστόσο οι ελλείψεις σε εργάτες και άλλα προβλήματα κρατούν την παραγωγή χαμηλά.
Σημειώνεται επίσης πως η Samsung τα τελευταία χρόνια φάνηκε να υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά έναντι των ανταγωνιστών της, κάτι που σημαίνει πως δε θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα κλειστά καταστήματα και την πτώση ζήτησης που πλήττουν την Apple και άλλους κατασκευαστές. Πηγή ενημερωμένη για την αλυσίδα προμηθευτών της Samsung ανέφερε στο Reuters πως η εταιρεία είναι γενικότερα σε καλύτερη θέση για να αντέξει τις επιπτώσεις της επιδημίας σε σχέση πχ με τη Huawei και την Apple. «O ιός έφερε στο φως τους κινδύνους της Κίνας. Νιώθουμε τυχεροί που ήμασταν σε θέση να τους γλιτώσουμε» πρόσθεσε.
Πάντως, δύο πηγές ενημερωμένες για τις δραστηριότητες της Samsung στο Βιετνάμ προειδοποίησαν ότι εάν συνεχιστεί για πολύ η επιδημία, η Samsung θα νιώσει και αυτή τις επιπτώσεις, καθώς αρκετά εξαρτήματα έρχονται από την Κίνα.
Σύμφωνα με την Apple, οι εγκαταστάσεις της στην Κίνα που παράγουν iPhones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές έχουν αρχίσει να ανοίγουν ξανά, αλλά αυτό γίνεται βραδύτερα από ό,τι αναμενόταν. Αυτό σημαίνει πως λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα ανά τον κόσμο, καθιστώντας την Apple μία από τις δυτικές εταιρείες που πλήττονται χειρότερα από τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Επίσης, κάποια καταστήματα λιανικής της στην Κίνα παραμένουν κλειστά ή λειτουργούν σε μειωμένα ωράρια, κάτι που επηρεάζει τις πωλήσεις της στην κινεζική αγορά.

Σημειώνεται πως, πριν την επιδημία, η παγκόσμια αγορά smartphones αναμενόταν να δει το τέλος μιας διετίας συνεχούς πτώσης, λόγω των smartphones που αξιοποιούν τεχνολογία 5G. Ωστόσο ο κοροναϊός αναμένεται να «παγώσει» αυτή την ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια