ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΙΣΑΙ εφοριακός ελεγκτής χάριν στην εφαρμογή που ετοιμάζει η ΑΑΔΕ!

Η στροφή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην τεχνολογία ενδέχετεται να μετατρέψει τον κάθε καταναλωτή στη χώρα μας σε εφοριακό ελεγκτή, καθώς η νέα εφαρμογή που ετοιμάζει η υπηρεσία θα επιτρέπει στον καθένα να ελέγχει την εγκυρότητα των αποδείξεων σκανάρωντας το QR code που θα υπάρχει σε κάθε μία από αυτές. Φυσικά, ο έλεγχος της απόδειξης δεν θα γίνεται αποκλειστικά για προσωπική ικανοποίηση, καθώς ο καταναλωτής θα μπορεί άμεσα να προχωρήσει σε καταγγελία και να κερδίσει δώρα για το έργο του.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sofokleousin.gr, το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι να συνδεθούν όλες οι ταμειακές μηχανές online με το Taxisnet από τον προσεχή Ιούνιο του 2020, έτσι ώστε οι αποδείξεις που εκδίδονται να καταχωρούνται σχεδόν αυτόματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο της κάθε επιχείρησης. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί αρκετές φορές το φαινόμενο πλαστών ή αδήλωτων ταμειακών μηχανών και γι’ αυτό η συγκεκριμένη εφαρμογή θα λειτουργήσει ως επιπλέον “μοχλός” πίεσης για τους επιχειρηματίες.
Από τον Ιούνιο του 2020, οι αποδείξεις που θα εκδίδονται από τις συνδεδεμένες με το Taxisnet ταμειακές μηχανές θα περιλαμβάνουν έναν QR code, ο οποίος διασφαλίζει τον έλεγχο καταχώρησης της συναλλαγής στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης, μέσω της διαβίβασής τους στην πλατφόρμα My Data. Από τη στιγμή που έχει γίνει η εγγραφή της απόδειξης στο ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος να αλλοιωθεί εκ των υστέρων. Παράλληλα, η νέου τύπου απόδειξη θα μπορεί να ελέγχει τόσο από τους εφοριακούς, όσο και από τους πελάτες των καταστημάτων μέσω της εν λόγω εφαρμογής.
Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή της ΑΑΔΕ που θα διατίθεται μέσα από το κατάστημα Google Play θα επιτρέπει:
  • Να σκανάρει ο πελάτης τον ειδικό κωδικό QR Code, που είναι πάνω στην απόδειξη και η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν είναι γνήσια ή έχει κοπεί από άλλη ταμειακή, ασύνδετη με το Taxisnet. Επίσης θα τον πληροφορεί εάν έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό βιβλίο (My Data)της επιχείρησης.
  • Αν η απόδειξη δεν είναι νόμιμη και δεν έχει καταχωρηθεί στο Taxisnet, ο χρήστης του κινητού, μέσα από την ίδια εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να καταγγέλλει τον επιχειρηματία στην ΑΑΔΕ.
  • Δηλαδή, εφόσον η απόδειξη διαπιστωθεί ότι δεν είναι νόμιμη, ο χρήστης μπορεί να πατήσει το ειδικό κουμπί, που θα περιέχει η εφαρμογή και να καταγγείλει στην Εφορία τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
  • Οι χρήστες που θα ελέγχουν τις εκδιδόμενες αποδείξεις, μέσω των smartphones, θα συμμετέχουν σε κληρώσεις και θα κερδίζουν διάφορα χρηματικά ποσά. Εξετάζεται, δε, να αντικατασταθούν οι μηνιαίες κληρώσεις, με την καθιέρωση των δώρων για τους «ελεγκτές» μέσω των κινητών τηλεφώνων, ή εναλλακτικά, να παραμείνουν οι μηνιαίες κληρώσεις αλλά να δίδεται και μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή για τα smartphones.

Ο χρόνος ενημέρωσης του My Data

Σε ότι αφορά στον χρόνο αποστολής των αποδείξεων, θα ποικίλει ανάλογα με τον κίνδυνο φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο. Είναι προφανές ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται αυτόματη ενημέρωση και καταχώρηση στο σύστημα.
Επισήμως, ο λόγος για τον οποίο θα είναι ημιαυτόματη η ενημέρωση του My Data, είναι να μην δημιουργούνται «ουρές» στα ταμεία των επιχειρήσεων και ότι ο server της ΑΑΔΕ, «σηκώνει» τις περίπου 350.000 ταμειακές μηχανές που θα συνδεθούν.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο my data, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:
  • Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερικά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών.
  • Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  • Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.
*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από την OnepointGlobal.

Δεν υπάρχουν σχόλια