ΕΕΤΤ – Μέσω 2 διαγωνισμών θα δοθεί το 5G σε Cosmote, Vodafone, Wind.
Το πιθανότερο σενάριο για τη διάθεση του φάσματος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, για την ανάπτυξη δικτύου 5G, είναι διεξαχθούν δύο διαγωνισμοί, αντί ένας, όπως προτείνει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στη σχετική διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης, οδεύουμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Το Ψηφιακό Μέρισμα 2, δηλαδή οι συχνότητες στα 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιούνται από την τηλεόραση (Digea και ΕΡΤ) θα αποδοθούν στη συνέχεια καθώς η διαδικασία για να απελευθερωθούν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 3ο τρίμηνο 2021. Δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, στόχος είναι να προωθηθούν ταχύτερα οι αναγκαίες επενδύσεις.
Από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται το επόμενο διάστημα να διατυπωθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη του 5G καθώς και να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με τους προμηθευτές της υποδομής του με βάση την «εργαλειοθήκη» που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) για αλλαγή του δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Κοινωνία και Οικονομία – DESI σε ότι αφορά τη συνδεσιμότητα (τη διαθεσιμότητα γραμμών υψηλών ταχυτήτων). Σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), κυρίως μέσω της τεχνολογίας vectoring (οπτική ίνα στις υπαίθριες καμπίνες) όμως ο δείκτης DESI μετρά τη συνδεσιμότητα μόνο για τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH). Υπέρ των παρατηρήσεων προς την ΕΕ της ελληνικής πλευράς έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο «NGA Overall» – δηλαδή δίκτυα νέας γενιάς συνολικά – για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης.
Να σημειωθεί πως ακόμα στη χώρα μας η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps είναι μικρή και αυτό πλέον είναι το ουσιαστικό πρόβλημα.
Για το πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης (Superfast Broadband) η ΓΓΤΤ επιδιώκει να περιληφθούν όλες οι τεχνολογίες με ταχύτητα άνω των 100 Mbps. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εγκατεστημένες οπτικές ίνες που φθάνουν στα κτήρια ή στα σπίτια (FTTB, FTTH) σε περίπου 220.000 συνδέσεις και ο αριθμός θα φτάσει τις 500.000 σε ένα έτος. Το υφιστάμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της ζήτησης, που πρόσφατα επεκτάθηκε και στις επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, ωστόσο, θα ζητηθεί παράταση για 2 χρόνια.
Η γενική γραμματεία βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ενώ έχουν προσδιοριστεί οι 70 κρίσιμες υποδομές της χώρας για τις οποίες θα υπάρξει εποπτεία ως προς το αν εφαρμόζουν τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια