ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

OI επιχειρήσεις υιοθετούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα με ταχύ ρυθμό

Μια  πρόσφατη έρευνα της Red Hat  με τον τίτλο Red Hat 2020 enterprise user report, αναφέρει ότι το 95% των σχεδόν 1.000 ηγετών των επιχειρήσεων IT,  πιστεύουν ότι το ανοιχτό λογισμικό είναι «στρατηγικά σημαντικό για τις υποδομές της επιχείρησής τους».

large.Screenshot-at-2020-02-20-11-27-32.png

Όπως ανέφερε ο αναλυτής του Red Monk Stephen O’Grady,  το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και οι προσεγγίσεις ανάπτυξης έχουν ήδη φτάσει σε σημείο ανατροπής. Δεν υπάρχει τίποτα  το περίεργο που η συντριπτική πλειοψηφία των CΕO, και άλλων ανώτατων στελεχών των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον ως ένα μέλλον ανοιχτού κώδικα.

Αυτή η έρευνα, δεν ήταν μόνο  για πελάτες της Red Hat. Αντ ‘αυτού, η μόνη απαίτηση ήταν ότι οι ερωτηθέντες έπρεπε να έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λογισμικό ανοιχτού κώδικα  στην επιχείρηση τους και να έχουν εγκατεστημένο τουλάχιστον στο 1%  των υπολογιστών της επιχείρισης τους Linux. Δεν ήταν όλοι οι πελάτες της Red Hat και δεν ήξεραν ότι πρόκειται για έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Red Hat.

Η  περσινή έρευνα της Red Hat για το 2019 διαπίστωσε ότι περισσότερο από το ήμισυ, το 55% του λογισμικού των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να είναι κλειστού κώδικα. Φέτος, το ιδιόκτητο λογισμικό υποχώρησε στο 42%. Δύο χρόνια μετά, αναμένουν ότι το ιδιόκτητο λογισμικό θα μειωθεί στο 32%. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το 36% του λογισμικού του οργανισμού τους είναι ανοιχτού κώδικα και αναμένουν ότι θα αυξηθεί σε 44% σε δύο χρόνια.

large.Screenshot-at-2020-02-20-11-28-21.png

Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σχεδιάζουν για περισσότερο ανοιχτό κώδικα. Τα 77% αναμένουν να αυξήσουν τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ένας μεγάλος λόγος για την αντικατάσταση των ιδιόκτητων προγραμμάτων με προγράμματα ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Red Hat και τον συγγραφέα της έκθεσης Gordon Haff, είναι ότι «το ιδιόκτητο λογισμικό χάνει λόγω των δαπανηρών και άκαμπτων αδειών χρήσης, που οδηγούν σε υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες (CapEx).»

Ο Haff διαπίστωσε ιδιαίτερα ότι ο ρυθμός με τον οποίο οι οργανισμοί εγκαταλείπουν το ιδιόκτητο λογισμικό είναι αξιοσημείωτος «ειδικά δεδομένου ότι η αλλαγές συνήθως  στο χώρο του λογισμικού των επιχειρήσεων γίνονται με αργούς ρυθμούς.»

Τα κέρδη του ανοιχτού κώδικα δεν προέρχονται μόνο από επιχειρηματικά προγράμματα ανοιχτού κώδικα όπως τα προγράμματα της Canonical,  της Red Hat και της SUSE. Επιπλέον, η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε έργα που υποστηρίζονται από κοινότητες εθελοντών βρίσκεται σε άνοδο. Αυξήθηκε από το 16% της χρήσης του λογισμικού το προηγούμενο έτος σε 19% σήμερα – και προβλέπεται να φτάσει το 21% σε δύο χρόνια. Όπως παρατηρεί ο Haff, » o κοινοτικός ανοιχτός κώδικας δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο ο ανοιχτός κώδικας που προέρχεται από επιχειρήσεις στις εταιρείες που εξετάσαμε, αλλά βρίσκεται σε ανοδική τροχιά – και το ιδιόκτητο λογισμικό σαφώς δεν είναι».

Το cloud computing, φυσικά, τρέχει σε Linux και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ακόμη και στο Microsoft Azure, οι εικονικές μηχανές (VM) του Linux είναι πιο κοινές από τον Windows Server. Η έρευνα έδειξε ότι το 63% των ηγετικών στελεχών IT που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη μια υβριδική υποδομή cloud. Από το 37% των ερωτηθέντων που δεν το κάνουν, το 54% σχεδιάζει να αναπτύξει ένα υβριδικό σύννεφο μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Τι οδηγεί τη συνεχιζόμενη πρόοδο του ανοιχτού κώδικα;

Ιστορικά,  ο πιο συχνός λόγος είναι ότι είναι φθηνότερο. Όμως, ενώ το χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας εξακολουθεί να είναι σημαντικό, ο  No.1 λόγος για τη δημοτικότητα ανοιχτού κώδικα είναι ότι μια πλειάδα επιχειρηματικών χρηστών – το 33% – πιστεύουν ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι απλούστερο από το ιδιόκτητο λογισμικό. Αυτό έχει νόημα μόνο επειδή η τόσο μεγάλη καινοτομία στις τεχνολογίες αιχμής της τεχνολογίας πληροφορικής – cloud, containers και DevOps – είναι σχεδόν αποκλειστικά ανοιχτού κώδικα.

large.Screenshot-at-2020-02-20-11-29-38-1024x541.png

Η Ασφάλεια είναι ο τρίτος λόγος στο γιατί τα στελέχη IT επιλέγουν ανοιχτού κώδικα. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο No.1 λόγος  για τον οποίο οι χρήστες των επιχειρήσεων αμφισβητούν τον ανοιχτό κώδικα είναι επίσης η ασφάλεια. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από την αρχαία λανθασμένη πεποίθηση,  «ότι η διαθεσιμότητα πηγαίου κώδικα καθιστά το λογισμικό πιο επιρρεπές σε επιθέσεις – παρόλο που σπάνια είναι ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία».

Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι επιχειρησιακοί χρήστες βλέπουν τον ανοιχτό κώδικα ως το μέλλον. Και έχουν δίκιο. Εκτός από μερικές εταιρείες που κρέμονται ακόμα σε επιχειρηματικά μοντέλα κλειστού κώδικα, το μέλλον είναι ο ανοιχτός κώδικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια