ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρόβλημα κατακερματισμού του Android

Ας εξηγήσουμε πρώτα, τι ακριβώς είναι το Moment Pro Camera app. Εν συντόμως, πρόκειται για ένα app που έχει σχεδιαστεί να σου προσφέρει περισσότερο έλεγχο όσον αφορά την κάμερα στο smartphone σου. Σου δίνει πλήθος επιλογών, όπως για την εστίαση, την ταχύτητα κλείστρου και το ISO κ.α. Μπορεί ακόμη να προβεί στην λήψη RAW φωτογραφιών και έχει ειδικά modes για την βελτίωση των φωτογραφιών που λαμβάνονται με τους φακούς της Moments που τοποθετούνται σε θήκες για επιλεγμένα Android smartphones. Είναι ένα καταπληκτικό app, αλλά είναι πλέον νεκρό.
Το πιο συχνό πράγμα που ακούγεται από τότε που δημοσιεύθηκε η είδηση περί του τέλους της εφαρμογής, είναι γιατί η Moment δεν σταματά την ευρεία υποστήριξη των Android συσκευών και να υποστηρίξει μόνο τα τηλέφωνα που οι θήκες και οι φακοί της υποστηρίζουν. Ο marc Barros, ο CEO της Moment ήταν αρκετά σαφής. Η Moment ήδη το κάνει. Η Moment υποστηρίζει ενεργά αυτή τη στιγμή περίπου 20 smartphones, συμπεριλαμβανομένων επιλεγμένων συσκευών της Samsung, ορισμένα Pixel και OnePlus smartphones.
Η Mement δημοσίευσε ένα γράφημα το οποίο δείχνει κάθε feature που η Pro Camera υποστηρίζει στο Android, από τα 24fps video ως το HDR+ και την υποστήριξη όλων των καμερών της συσκευής. Η διαφορά μεταξύ αυτών των smartphones και τι η Moment μπορεί να υποστηρίξει στο καθένα, είναι άκρως εντυπωσιακή.
Ας δούμε για παράδειγμα τι συμβαίνει με τη σειρά Google Pixel. Εξάλλου, η Google ελέγχει το Android και ακόμη δίνει στους developers ευκολότερη πρόσβαση μέσω του Pixel Visual Core, κάτι που το Moment Pro υποστηρίζει. Από τις τέσσερις γενιές, τα Pixel 2 και Pixel 2 XL είναι αυτά τα οποία υποστηρίζονται καλύτερα από την εφαρμογή. Μια γενιά πιο μπροστά και η Moment δεν μπορεί πλέον να αποκτήσει πρόσβαση σε 24fps video σε οποιαδήποτε ανάλυση και χάνει την πρόσβαση σε πλήθος άλλων επιλογών για την εγγραφή video. Ένα ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι στο Pixel 4, η υποστήριξη για το HDR+ Enhanced έχει χαθεί, κυρίως εξαιτίας της μετάβασης από το Pixel Visual Core στο Pixel Neural Core.


Πράσινο: Υποστηρίζεται από το Moment Pro – Κίτρινο: Υποστηρίζεται από τη συσκευή, όχι το app – Κόκκινο: Δεν υποστηρίζεται από τη συσκευή

Η κατάσταση παραμένει η ίδια και για άλλες υποστηριζόμενες συσκευές. Η Samsung για παράδειγμα, περιορίζει το Moment Pro από την πρόσβαση σε οτιδήποτε υψηλότερο από 30fps video, αποκόπτοντας μάλιστα τελείως το 4K  για τα Galaxy S8 και Galaxy Note 8. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός, ότι το ήδη υπάρχον camera app της Samsung υποστηρίζει περισσότερες επιλογές.
Ο CStark27, ένας developer πίσω από τα Gcam ports, εξήγησε ότι κάθε συσκευή μπορεί να υποστηρίξει διάφορα photo και video features και ότι οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέγουν να περιορίσουν την πρόσβαση σε επιλεγμένα camera APIs, αποκόπτοντας έτσι την πρόσβαση σε εφαρμογές σαν το Moment Pro camera app. Με λίγα λόγια δηλαδή, η πρόσβαση στην κάμερα στο Android δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα υποθέτεις, ιδίως για εφαρμογές με τόσο απαιτητικά χαρακτηριστικά, όσο το Pro Camera app.
Υπάρχει κάποιος τρόπος για τους developers της Moment να ξεπεράσουν τους περιορισμούς; Τεχνικά ναι, αλλά είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, για τόσες πολλές συσκευές για ένα paid app που διαμοιράζεται μέσω του Play Store. Είναι ευθύνη της Google να ρυθμίζει καλύτερα τα APIs και να μην προσφέρει τόσο ελευθερία στους κατασκευαστές, γιατί δυστυχώς οδηγούμαστε σε περιπτώσεις σαν και αυτή που πραγματεύεται το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια