Ερευνητές ανακάλυψαν νέα πιθανή ένδειξη ζωής στον πλανήτη Άρη
Μόλις χτες είχαμε τα “βαφτίσια” του οχήματος της αποστολής Mars 2020 που θα φύγει για τον πλανήτη Άρη τον προσεχή Ιούνιο. Το όχημα Perseverance (Επιμονή) θα ψάξει με….επιμονή για ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη, αλλά παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες και από τη Γη με τον ίδιο σκοπό.
Η τελευταία έρχεται από το Washington State University, ερευνητές του οποίου δημοσίευσαν μια ανάλυση τους σε δείγματα ηλικίας 3.5 δισ. ετών από το έδαφος του πλανήτη Άρη. Η ομάδα αναφέρει ότι εντόπισε χημικές ενώσεις που μοιάζουν με θειοφαίνιο, κάτι που (αν αποδειχθεί ότι είναι οργανικές) θα μπορούσε να σημαίνει πως κάποτε ζούσαν εκεί βακτήρια.Το θειοφαίνιο θεωρείται από τους βιολόγους ως μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις ζωής στη Γη, επομένως, η πιθανότητα να είναι οργανικές αυτές οι χημικές ενώσεις που βρέθηκαν στον πλανήτη Άρη θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ένδειξη που είχαμε ποτέ πως υπάρχει ή υπήρξε ζωή και έξω από τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά, ακόμα και οι ερευνητές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.
Η πιο ισχυρή θεωρία για την ύπαρξη θειοφαινίου στον πλανήτη Άρη κάνει λόγο για προσκρούσεις μετεωριτών στην επιφάνεια του, με αποτέλεσμα οι χημικές ενώσεις που παρατηρούνται να είναι αβιοτικές (μη-οργανικές). Το θειοφαίνιο μπορεί επίσης να προκύψει από θερμοχημική αναγωγή θειϊκών ενώσεων (θέρμανση σε 120°C ή περισσότερους). Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Από την άλλη, αν υπήρχαν βακτήρια στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν δηλαδή ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και πιο υγρός, θα μπορούσε να είχε συμβεί η αναγωγή από αυτά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ύπαρξη θειοφαινίου στην έδαφος του πλανήτη Άρη είναι κάτι εντυπωσιακό, αλλά δεν είναι η απόλυτη ένδειξη ύπαρξης ζωής, και θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση ειδικά των δειγμάτων που θα γυρίσουν κάποτε πίσω στη Γη από τις μελλοντικές αποστολές. Άρα, έχουμε ακόμα πολύ μέλλον…
Δεν υπάρχουν σχόλια