ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο πληθωρισμός φέρνει αυξήσεις τιμών σε υπολογιστές και στα κινητά


 Η παγκόσμια κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή κι αυτό όλοι το έχουν νιώσει, με ακρίβεια σε οτιδήποτε από βασικά αγαθά μέχρι καύσιμα αλλά και ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κάρτες γραφικών, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται σε απίστευτα υψηλά επίπεδα, ενώ κι άλλα προϊόντα -όπως μνήμες RAM, μονάδες SSD κλπ- έχουν υποστεί αυξήσεις τιμών.

Από όσο φαίνεται, βάσει μιας αναφοράς του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, τα σημάδια για το μέλλον δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Για το μήνα Μάρτιο, σημειώθηκε αυξήση του πληθωρισμού της τάξεως του 8.5%, με ρυθμό ανόδου που δεν έχει σημειωθεί από το 1981.

Παράλληλα με αυτό, οι αποστολές εμπορευμάτων παγκοσμίως για το πρώτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκαν κατά περίπου 3% συγκριτικά με την ίδια περίοδο για το 2021. Ωστόσο, στην ίδια έρευνα φαίνεται πως τα έσοδα από πωλήσεις υπολογιστών (σταθερών, φορητών) παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά περίπου 15%, πρακτικά κάνοντας τις εταιρείες να έχουν μεγαλύτερα έσοδα με λιγότερα προϊόντα. Η μέση τιμή ενός laptop διαμορφωνόταν στα 820$ τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το 2021 η μέση τιμή βρισκόταν στα 790$. 

Με την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα, η παραγωγή αλλά και η εφοδιαστική αλυσίδα σε διάφορα υλικά και προϊόντα υποφέρει, δημιουργώντας προβλήματα ελλείψεων σε όλο τον κόσμο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έως σήμερα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης ταράξει την αγορά ακόμη περισσότερο, αφού η Ουκρανία καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών για νέον του πλανήτη, με το νέον να χρησιμοποιείται για την δημιουργία ημιαγωγών.

Τα προβλήματα παραγωγής και διαθεσιμότητας ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τους υπολογιστές, αγγίζει σε μεγάλο βαθμό και τα smartphones όπως και την αυτοκινητοβιομηχανία. Με αφορμή την αύξηση τιμής στα laptops, δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοιες καταστάσεις και στα κινητά τηλέφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια