ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πως χρησιμοποιούνται τα drones στις τοπογραφικές αποτυπώσεις;


 Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις τοπογραφικές αποτυπώσεις και τον κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα έχει προχωρήσει με εκθετικό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Οι δυνατότητες των εμπορικών drones για αυτές τις χρήσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά, καθιστώντας τα ένα απαραίτητο εργαλείο για τους σύγχρονους τοπογράφους.

Η επιλογή του κατάλληλου drone, των αισθητήρων αποτύπωσης και του λογισμικού φωτογραμμετρίας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα των δεδομένων που μπορούν να συλλέγονται και να προκαλέσει σύγχυση στην επιλογή της καλύτερης λύσης drone για τις ανάγκες των έργων αποτύπωσης. Παρακάτω εξερευνούμε μερικές από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις που τίθενται σχετικά με τα drones στον τομέα των τοπογραφικών αποτυπώσεων.

Τι είναι η τοπογραφία με drones;

Η τοπογραφία γενικότερα είναι μια διαδικασία με την οποία λαμβάνονται επίγειες μετρήσεις μιας περιοχής πριν από την έναρξη ενός κατασκευαστικού έργου. Τα drones ακολουθούν παρόμοια διαδικασία, αλλά με χρήση μιας κάμερας η οποία φέρεται από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και «βλέπει» προς τα κάτω για τη συλλογή των δεδομένων.

Οι κάμερες αυτές τραβούν μια σειρά από διαδοχικές εναέριες φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας με κατάλληλο ποσοστό επικάλυψης μεταξύ τους, δημιουργώντας χιλιάδες ακριβή σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων γεωαναφορών, σημείων ανύψωσης και χρωμάτων. Αυτή η μεθοδολογία επιτρέπει στους αναλυτές των δεδομένων να δημιουργούν τόσο ακριβείς τοπογραφικές αποτυπώσεις δύο διαστάσεων, όσο και τρισδιάστατα μοντέλα μιας τοποθεσίας ή κτιρίων. Έτσι, οι πελάτες μπορούν να δουν περισσότερα από όσα παρέχει μια παραδοσιακή τοπογραφική έρευνα.

Οι χάρτες που δημιουργούνται από τα δεδομένα των drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή αποστάσεων υψηλής ακρίβειας και για ογκομετρικούς υπολογισμούς. Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται από τα καταγραφικά drones είναι μια εξαιρετική πηγή δεδομένων για τους πελάτες και το κοινό όταν ένα νέο κατασκευαστικό έργο είναι στα σκαριά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των τοπογραφικών αποτυπώσεων με drones;

1. Αυξημένη ταχύτητα, χαμηλότερο κόστος

Η αποτελεσματική αξιοποίηση ενός προϋπολογισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των περισσότερων ανθρώπων. Η ομορφιά της τεχνολογίας των drones είναι ότι το κόστος αποτύπωσης μπορεί εύκολα να υπολογιστεί. Η χαρτογράφηση με drones μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που ξοδεύετε σε άλλες εργασίες. Μια παραδοσιακή ομάδα τοπογραφικής έρευνας εδάφους μπορεί να χρειαστεί έναν μήνα για να χαρτογραφήσει μια επικίνδυνη τοποθεσία 1000 στρεμμάτων, αλλά ένα drone χαρτογράφησης μπορεί να ολοκληρώσει την ίδια εργασία σε λιγότερο από μισή ώρα. Η αυξημένη ταχύτητα και ο αυτοματισμός που παρέχει η χαρτογράφηση με drones επιτρέπει στις εταιρείες να αναλαμβάνουν και να ολοκληρώνουν με ασφάλεια περισσότερα έργα για περισσότερους πελάτες, σε περισσότερα πεδία και σε λιγότερο χρόνο.

Drone χαρτογράφησης VTOL Quadcopter – Fixed Wing

2. Ασφάλεια και προσβασιμότητα

Η χαρτογράφηση με drones πραγματοποιείται με αυτόνομες πτήσεις και εξαλείφει αρκετούς κινδύνους που σχετίζονται με την τοπογραφία, όπως ο βαρύς εξοπλισμός και οι επικίνδυνοι τραυματισμοί. Με το πάτημα ενός κουμπιού, ένα drone μπορεί αυτόματα να ερευνήσει ένα πεδίο, να δημιουργήσει μια πλήρη εναέρια χαρτογράφηση του πεδίου, να προσγειωθεί ξανά στην τοποθεσία απογείωσης και να ανεβάσει τα δεδομένα του σε ένα ασφαλές υπολογιστικό νέφος μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, όλη αυτή η διαδικασία δεν θέτει κανέναν σε κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

3. Ακρίβεια

Τα drones χρησιμοποιούν έναν πλήθος αισθητήρων για να δημιουργήσουν χιλιάδες ακριβή σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων γεωαναφορών, σημείων ανύψωσης και χρωμάτων. Αυτά τα σημεία δεδομένων μπορούν στη συνέχεια να αφομοιωθούν σε ένα τρισδιάστατο νέφος σημείων (3D Point Cloud) για να δώσουν στον τοπογράφο ή στον πελάτη μια μοναδική προοπτική και άποψη του έργου ή του πεδίου.

4. Μονό εργαλείο

Αντί για θεοδόλιθους, υπέρυθρους ανακλαστήρες και GPS, οι τοπογραφικές αποτυπώσεις μπορούν τώρα να πραγματοποιηθούν με drones που πετούν αυτόνομα με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτά τα drones είναι ικανά να παράγουν ισοδύναμα αποτελέσματα με τα προαναφερθέντα εργαλεία χωρίς τη μεταφορά βαρέως εξοπλισμού και την εξάντληση του προσωπικού. Η νέα πρακτική τοπογραφικών αποτυπώσεων με drones κάνει την εργασία πιο ασφαλή, λιγότερο χρονοβόρα και μειώνει την ανάγκη πολλαπλών επισκέψεων στο πεδίο με σημαντική επίδραση στον προϋπολογισμό των έργων αποτύπωσης.

Πώς λειτουργεί η χαρτογράφηση Drone;

Η θεμελιώδης πρακτική πίσω από την χαρτογράφηση με drones ονομάζεται φωτογραμμετρία. Η φωτογραμμετρία είναι η επιστήμη της λήψης μετρήσεων από φωτογραφίες. Η είσοδος (input) στη φωτογραμμετρία είναι οι εναέριες φωτογραφίες και η προκύπτουσα έξοδος (output) είναι συνήθως ένας χάρτης, μια μέτρηση ή ένα τρισδιάστατο μοντέλο κάποιου πραγματικού αντικειμένου ή πεδίου. Χρησιμοποιείται συχνά σε τομείς όπως η τοπογραφική αποτύπωση και χαρτογράφηση, η αρχιτεκτονική και οι κατασκευές.

Για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή αναπαράσταση της πραγματικότητας πρέπει πρώτα να γίνει συλλογή δεδομένων του πεδίου. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με ένα drone που πετάει ακολουθώντας ένα προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης που μοιάζει με πλέγμα πάνω από το πεδίο, καταγράφοντας εκατοντάδες φωτογραφίες ναδίρ (ευθεία προς τα κάτω) ή λοξές (γωνία 30–45 μοιρών).

Θα αντικαταστήσουν τα drones τους τοπογράφους;

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, με λίγα λόγια η απάντηση είναι όχι. Από μια αντικειμενική σκοπιά, τα drones είναι το απόλυτο εργαλείο σε μια εργαλειοθήκη για τοπογραφικές αποτυπώσεις, καθώς παρέχουν αυξημένη παραγωγικότητα για τους τοπογράφους και καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες. Ωστόσο, χωρίς τον τοπογράφο είναι απλώς ένα εργαλείο, το οποίο απαιτεί κάποιον με τη γνώση και την εμπειρία αποτελεσματικής διαχείρισης των δεδομένων που παράγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια