Τα Windows 11 δεν είναι και τόσο δημοφιλή τελικά όσο ήλπιζε η Microsoft
Η εκρηκτική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε ότι γνωρίζει το λειτουργικό σύστημα Windows 11 της Microsoft τους τελευταίους μήνες αρχίζει να επιβραδύνεται σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Από την τελευταία έκθεση της AdDuplex φαίνεται ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε στον αριθμό των χρηστών που προχώρησαν στη μετάβαση στο λειτουργικό σύστημα Windows 11 γνωρίζει επιβράδυνση, κάτι που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι η Microsoft πρέπει να κάνει το λειτουργικό της σύστημα περισσότερο ελκυστικό, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά μέσω ενημερώσεων στην πλατφόρμα. Τον μήνα Μάρτιο του 2022, τα Windows 11 αύξησαν το ποσοστό τους μόλις κατά 0,1% (μερίδιο αγοράς) συγκριτικά με άλλες εκδόσεις του λογισμικού της Microsoft. Σήμερα, το μερίδιο αγοράς των Windows 11 είναι 19,4% (υπάρχει επιπλέον ένα ποσοστό περίπου 0,6% των χρηστών που χρησιμοποιούν την έκδοση Windows 11 Insider). Οι αριθμοί δείχνουν ότι παρά τις προσπάθειες της Microsoft να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα στην έκδοση Windows 11, πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την προηγούμενη έκδοση, Windows 10.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το 80% των χρηστών Windows 10, το μεγαλύτερο ποσοστό βρέθηκε να χρησιμοποιεί τις δύο πιο πρόσφατες μεγάλες ενημερώσεις/ εκδόσεις, την Windows 10 N21U (21H2) που διατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021 (28,5%) και την ελαφρώς παλαιότερη έκδοση Windows 10 M21U (21H1), η οποία διατέθηκε τον Μάρτιο του 2021 (26,5%). Το υπόλοιπο 25% των χρηστών χρησιμοποιεί παλαιότερες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 2018, υποδεικνύοντας ότι η Microsoft έχει ακόμη δουλειά να κάνει προκειμένου να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν στις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Windows.
Η AdDuplex συλλέγει στοιχεία από 5.000 εφαρμογές του Windows Store και επομένως τα ποσοστά που βλέπουμε στην έκθεση της ενδέχεται να μην είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της αγοράς, αν και επιβεβαιώνουν πρόσφατα ευρήματα της ίδιας της Microsoft. Η εταιρεία έκανε γνωστό πρόσφατα ότι υπάρχουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια συσκευές που «τρέχουν» Windows 10 και Windows 11, ωστόσο δεν αποκάλυψε τα ποσοστά των δύο ή και παλαιότερων εκδόσεων των Windows.
Από μία άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από την εταιρεία Riverbed, γίνεται κατανοητό, ότι οι απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 (π.χ. με το TPM 2.0) έχουν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα σε επαγγελματίες χρήστες καθώς διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των επαγγελματικών φορητών και desktop υπολογιστών δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για να «τρέξουν» τα Windows 11. H Riverbed επισημαίνει στην έκθεση της, ότι το 19,45% των συσκευών χρειάζεται αναβάθμιση της αποθηκευτικής μονάδας, το 11% χρειάζεται αναβάθμιση (π.χ. προσθήκη ξεχωριστού αρθρώματος) στην έκδοση TPM 2.0 και το 8% θα χρειαστεί να αναβαθμιστεί με νέα έκδοση BIOS UEFI. Ένα 12% των επαγγελματικών υπολογιστών απαιτείται να αντικατασταθούν πλήρως επίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια