Φεγγάρι κι άλλοι τέσσερις πλανήτες θα ευθυγραμμιστούν στον ουρανό
Συγκεκριμένα, ο Άρης, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα εμφανίζονται παρατεταγμένοι σε μία ευθεία γραμμή πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοανατολικά.
Από τα μέσα Ιουνίου μάλιστα στον χορό των πλανητών θα ενωθεί και ο Ερμής.
Δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση τηλεσκόπιου, αφού μπορείτε να δείτε το φαινόμενο με γυμνό μάτι και λόγω της τρέχουσας θέσης τους στο ταξίδι του γύρω από τον Ήλιο, οι πλανήτες εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλο, αν και στην πραγματικότητα απέχουν μεταξύ τους δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις συμβαίνουν όταν οι τροχιές των πλανητών τους φέρνουν στην ίδια περιοχή του ουρανού, όπως προβάλλονται από τη Γη. Αυτές οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις δεν είναι σπάνιες, αλλά δεν συμβαίνουν τακτικά: Η τελευταία φορά που πέντε πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν στον νυχτερινό ουρανό ήταν το 2020, ενώ τις ευθυγραμμίσεις είχνα σημειωθεί το 2016 και το 2005.
Αυτές οι ευθυγραμμίσεις χρειάζονται χρόνο για να επισυμβούν. Η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Κρόνος, είναι γείτονες του νυχτερινού ουρανού από τα τέλη Μαρτίου και στις 4 και 5 Απριλίου, ήρθαν πολύ κοντά μεταξύ τους. Ο Δίας μετέτρεψε το τρίο σε τετράδα στα μέσα Απριλίου.
Το φεγγάρι θα εμφανιστεί στο τελευταίο τέταρτο της φάσης στα δεξιά του Κρόνου στις 23 Απριλίου. Ο Άρης θα είναι μια πορτοκαλί κουκκίδα κάτω και αριστερά του Κρόνου, ενώ η Αφροδίτη θα είναι ένα φωτεινότερο φως κάτω και αριστερά του Άρη. Ο Δίας θα είναι ο χαμηλότερος και ο πιο αριστερά ευρισκόμενος στον ουρανό.
Ο τρόπος για να ξεχωρίσετε τους πλανήτες από τα αστέρια στον ουρανό είναι από το φως εξηγεί η Michelle Nichols, διευθύντρια του Πλανηταρίου Adler του Σικάγο.
«Τα αστέρια αστράφτουν», εξηγεί η Νίκολς στο Live Science. «Οι πλανήτες όχι».
Οι πλανήτες θα είναι πιο ορατοί στο βόρειο ημισφαίριο μια ώρα με 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Το φεγγάρι θα παραμείνει πάνω από τον ορίζοντα μέχρι τις 29 Απριλίου, αλλά οι τέσσερις πλανήτες θα παραμείνουν στην κοσμική τους γραμμή μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Με πληροφορίες από LiveScience
Δεν υπάρχουν σχόλια