ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελικά πόσο δυνατή θα είναι η κάρτα γραφικών της Intel;


 Παρόλο που η κυκλοφορία των dedicated Arc Alchemist καρτών γραφικών της Intel για desktops αυτό το καλοκαίρι δεν απέχει πλέον πολύ, ακόμη δε γνωρίζουμε ποια ακριβώς θα είναι η απόδοσή τους και πως θα συγκρίνονται με τα αντίστοιχα μοντέλα των Nvidia και AMD.

Αυτό έρχεται να αλλάξει τώρα, αφού ένα νέο benchmark διέρρευσε. Συγκεκριμένα, στη βάση δεδομένων του Geekbench 5 OpenCL benchmark βρέθηκε μια καταχώρηση για την Arc A770, η οποία πιστεύεται πως θα είναι το flagship της σειράς της Intel.

Σύμφωνα με την εν λόγω καταχώρηση, λοιπόν, η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών έχει 512 compute units, χρονισμένα στη μέγιστη συχνότητα των 2400MHz. Η μνήμη αναφέρεται πως είναι 12.7GB, κάτι που ενδεχομένως να είναι και λάθος. Όπως και ‘χει, αν θεωρήσουμε ότι η καταχώρηση είναι έγκυρη, πρόκειται για την πλήρης ACM-G10 GPU της Intel. Πως συγκρίνεται, λοιπόν, η ναυαρχίδα της εταιρίας με τον ανταγωνισμό;

Η A770 της Intel κατάφερε να σκοράρει 85585 πόντους στο OpenCL benchmark. Αυτό σημαίνει πως η κάρτα είναι ελαφρώς χειρότερη από την GeForce RTX 2070 της Nvidia, η οποία στο ίδιο benchmark έχει σκορ 85818 πόντους και καλύτερη από την Radeon RX 6600 XT της AMD που έχει σκορ 82559. Το νούμερο σίγουρα δεν είναι τρομερά κολακευτικό για την Intel, αφού για παράδειγμα η RTX 3080 έχει τρομερά ανώτερη απόδοση, πετυχαίνοντας σκορ περίπου 181,000 πόντων, ενώ η 6800 XT της AMD αγγίζει περίπου τις 157,000 μονάδες πάντα στο ίδιο benchmark.

Φυσικά, μιας και πρόκειται για ένα πρόωρο OpenCL benchmark δεν μπορούμε ακόμη να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και σίγουρα το σκορ δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική απόδοση σε διεργασίες, όπως για παράδειγμα το gaming. Συγχρόνως, ενδέχεται ο Intel Core i5-9600K που χρησιμοποιήθηκε στο εν λόγω benchmark να είναι το bottleneck.

Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η επερχόμενη ναυαρχίδα της Intel προσεγγίζει την απόδοση της Nvidia GeForce RTX 2070. Το τι θα ισχύει τελικά και ποια θα είναι η gaming απόδοση, αναμένεται να το μάθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια