ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ δεδομένων είναι νόμιμη, επιβεβαιώνει εφετείο των ΗΠΑ


Καλά νέα για αρχειονόμους, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημοσιογράφους: Η συλλογή δεδομένων που είναι προσβάσιμα στο κοινό είναι νόμιμη, σύμφωνα με απόφαση εφετείου των ΗΠΑ. Η απόφαση ορόσημο είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη που διεξάγεται από το LinkedIn με στόχο να σταματήσει μια αντίπαλη εταιρεία από το να συλλ
έγει προσωπικές πληροφορίες από τα δημόσια προφίλ των χρηστών. 
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πέρυσι, αλλά στάλθηκε πίσω στο εφετείο για να επανεξετάσει την υπόθεση. Στη δεύτερη απόφασή του τη Δευτέρα, το εφετείο επιβεβαίωσε την αρχική του απόφαση και διαπίστωσε ότι η συλλογή δεδομένων που είναι δημόσια προσβάσιμα στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί παραβίαση του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών ή CFAA (Computer Fraud and Abuse Act), ο οποίος ορίζει τι συνιστά hacking υπολογιστών σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ . 
 Η απόφαση του Ninth Circuit είναι μια σημαντική νίκη για αρχειοθέτες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν εργαλεία για τη μαζική συλλογή πληροφοριών που είναι δημόσια προσβάσιμες στο Διαδίκτυο. Χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση, τα μακροχρόνια έργα για την αρχειοθέτηση ιστοτόπων που δεν χρησιμοποιούν πλέον δεδομένα στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν δεδομένα προσβάσιμα στο κοινό για ακαδημαϊκές και ερευνητικές μελέτες δεν είχαν κάποια νομική βάση. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις συλλογή δεδομένων που έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια. Η startup αναγνώρισης προσώπου Clearview AI ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει δισεκατομμύρια φωτογραφίες προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας αρκετές εταιρίες τεχνολογίας, όπως το Facebook, το Instagram, η Parler, η Venmo και η Clubhouse, να υποβάλουν αγωγές κατά της startup αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια