ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώματα μοιάζει εξωπραγματικό

 


Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του οδηγού κάνει τους επισκέπτες της έκθεσης τεχνολογίας CES στο Λος Άντζελες να τρίβουν τα μάτια τους.

Το ηλεκτροκίνητο iX Flow της BMW, το οποίο δεν σχεδιάζεται να βγει στην παραγωγή, χρησιμοποιεί την τεχνολογία της «ηλεκτρονικής μελάνης» για να αλλάζει χρώμα από άσπρο σε γκρι, είτε ομοιόμορφα είτε σε γεωμετρικά σχέδια.

Ο οδηγός χρησιμοποιεί ένα app στο κινητό για να επιλέξει χρώμα, ακόμα και σχέδια για τα τάσια των τροχών.

Το αυτοκίνητο δεν είναι βαμμένο αλλά καλυμμένο με μια επίστρωση παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως σε συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως το Kindle της Amazon.

«Είχαμε αυτό το υλικό –κάτι σαν χοντρό χαρτί- και αναλάβαμε την πρόκληση να το τοποθετήσουμε σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο όπως το αυτοκίνητό μας» εξήγησε στο Reuters η Στέλα Κλαρκ, υπεύθυνη του προγράμματος iX Flow.

Η επιφάνεια του αυτοκινήτου περιέχει εκατομμύρια μικροσκοπικές κάψουλες μέσα στις οποίες υπάρχουν άσπρες χρωστικές με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο και γκρίζες χρωστικές με θετικό. Η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης φέρνει στην επιφάνεια τη μία χρωστική ή την άλλη και δημιουργεί έτσι τόνους του γκρίζου. Όταν η αλλαγή ολοκληρωθεί, το σύστημα διατηρεί το χρώμα χωρίς να καταναλώνει ενέργεια.

Στο μέλλον, ο οδηγός θα μπορεί να αλλάζει χρώμα όχι μόνο από το app αλλά και από το ταμπλό του αυτοκινήτου, ή ακόμα και με χειρονομίες, είπε η Κλαρκ.

Επισήμανε επίσης ότι η αλλαγή χρώματος έχει και πρακτική χρησιμότητα, πέρα από το να ικανοποιεί τα γούστα του οδηγού.

«Σε μια ζεστή, ηλιόλουστη μέρα όπως η σημερινή, θα μπορούσες να αλλάξεις το χρώμα σε άσπρο ώστε να ανακλά το ηλιακό φως. Τις κρύες ημέρες θα μπορούσες να το γυρίσεις σε μαύρο για να απορροφά θερμότητα» είπε.

Και όπως υποσχέθηκε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανί, στο μέλλον η παλέτα του συστήματος θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με περισσότερα χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια