ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βρύσες που ακούνε, λαμπτήρες που θεραπεύουν και ρομπότ που μας τη σπάνε - Τα "παράξενα" της CES 2022

 


Συνέχισε να διαβάζεις και θα διαπιστώσεις πως σε αυτό που έγινε στο Λας Βέγκας από τις 5 έως τις 8 του Γενάρη, σε αφορά στο 100%
.

People take pictures in front of a sign during the CES tech show Thursday, Jan. 6, 2022, in Las Vegas. (AP Photo/Joe Buglewicz)
Το logo της έκθεσης.  AP

Βλέπεις, ήταν η παρουσίαση των τελευταίων προϊόντων τεχνολογίας που αφορούν την βιομηχανία ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης, με περισσότερες από 2.300 εταιρίες από όλον τον πλανήτη να δείχνουν τι σκέφτηκαν, για να μας τρελάνουν -σε ψηφιακή υγεία, τεχνολογία, τροφίμων, τεχνολογία αυτοκινήτων, gaming, smart home κλπ.

Πέρασε μια βόλτα από το showroom -με τη βοήθεια του Εngadget-, πριν δεις το νέο 'κύμα' καινοτομίας που αναμένεται να διαμορφώσει το 2022 και σε οικονομικό επίπεδο.

SMART GLASSES

O πρώτος μας σταθμός είναι τα έξυπνα γυαλιά (augmented reality -AR) που από τούδε και στο εξής θα παραπέμπουν σε κανονικά γυαλιά -και όχι σε εργαλεία πειραμάτων τρελών επιστημόνων σε ταινίες παλαιότερων δεκαετιών. Βέβαια, πρόκειται για γυαλιά που δεν έχουν συμβατότητα με συνταγή για μυωπία ή πρεσβυωπία ή αστιγματισμό ή υπερμετρωπία. Αυτά της Vuzix διαθέτουν οθόνες LED που προς το παρόν είναι μονόχρωμες, σύντομα όμως, θα έχουν και χρώμα.

Στα αρνητικά είναι πως εξακολουθεί να υπάρχει θέμα με την περιορισμένης διάρκειας μπαταρία, δεν έχει τελειοποιηθεί η παρακολούθηση των χεριών, κάποια χρησιμοποιούν πάνελ αφής που είναι στα γυαλιά και άλλα οθόνες αφής σε τηλέφωνα και τα περισσότερα δεν υποστηρίζουν την εύκολη μεταφορά εμπειριών μεταξύ οθονών τηλεφώνων και γυαλιών. Κάτι που εξαρτάται από τη Google και την Apple. Δηλαδή, τις εταιρίες που μπορούν να κάνουν τις αλλαγές στο λειτουργικό τους σύστημα, που θα επιτρέψουν τη μεταφορά.

FITNESS TRACKER ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Το 'έξυπνο' κολάρο, ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του κατοικιδίου μας.
Το 'έξυπνο' κολάρο, ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του κατοικιδίου μας.  INVOXIA

Pet trackers, δηλαδή συσκευές που σου επιτρέπουν να ξέρεις πού είναι το κατοικίδιο σου αν τυχόν 'ξεπορτίσει' υπάρχουν χρόνια. Η Invoxia αποφάσισε να εμφανίσει στην αγορά ένα έξυπνο κολάρο, που θα παρακολουθεί πώς λειτουργούν τα ζωτικά όργανα του σκύλου μας. Φυσικά, θα έχει και GPS. Για την παρακολούθηση τιμών ζωτικής σημασίας, όπως ο αναπνευστικός ρυθμός ηρεμίας και ο καρδιακός ρυθμός, η Invoxia συνεργάστηκε με πιστοποιημένους κτηνιάτρους καρδιολόγους.

Μαζί δημιούργησαν πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης deep learning, που διαθέτει μικροσκοπικούς αισθητήρες ραντάρ. Αυτά μπορούν να κάνουν τις μετρήσεις, ανεξάρτητα από το πυκνό του τριχώματος του σκύλου. Εν αντιθέσει με τα fitness tracker των ανθρώπων, το κολάρο δεν χρειάζεται να σφίγγει το λαιμό του συντρόφου ζωής, ενώ παρακολουθείτε τα πάντα από το κινητό σας. Παρεμπιπτόντως, άλλη εταιρία (EKG) παρουσίασε γιλέκα που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό (Smart Collar Petpace). Να σημειωθεί επίσης, πως τα στοιχεία που παρέχουν αυτές οι τεχνολογίες είναι χρήσιμα για τους κτηνιάτρους και τους ερευνητές.

GAMING ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

PSVR 2 και Sense Controllers
PSVR 2 και Sense Controllers  SONY INTERNATIONAL

H Sony αποκάλυψε το επίσημο όνομα για το νέο headset and specs VR που θα είναι συμβατά με το PlayStation 5 και θα κυκλοφορήσουν φέτος. Τα PSVR 2 προσφέρει απρόσκοπτη εμπειρία 4Κ HDR, με πάνελ που έχει ανάλυση OLED 2000 x 2040 ανά μάτι. Τα υπάρχοντα συστήματα εικονικής πραγματικότητας χρειάζονται κάμερες σε κάθε γωνία του δωματίου. Τα PSVR 2 είναι εξοπλισμένα με ε 4 ενσωματωμένες κάμερες που παρακολουθούν την κίνηση του χεριού και του χειριστηρίου -τις οποίες αισθάνονται οι Sense Controllers.

Η όποια κλίση ή μετατόπιση του κεφαλιού, ανιχνεύεται και 'εμφανίζεται' στο χαρακτήρα σας, στο παιχνίδι. Η έμπνευση περιλαμβάνει και αισθητήριο χαρακτηριστικό που "ενισχύει τις αισθήσεις των ενεργειών εντός του παιχνιδιού από τον παίκτη”: στο εσωτερικό του ακουστικού υπάρχει κινητήρας που δονείται για να προσθέσει ένα έξυπνο στοιχείο αφής, μιμούμενο τις αισθήσεις μέσα από το παιχνίδι. Ομοίως, θα αισθάνεστε ό,τι περνά δίπλα από το κεφάλι σας.

O ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑΣ... ΤΣΕΠΗΣ

Εξ όσων καινοτομιών εμφάνισε η Samsung στο CES, η πιο μικρή σε μέγεθος, ήταν η πιο εντυπωσιακή. Ο προτζέκτορας Freestyle παραπέμπει σε προβολέα, ζυγίζει 830 γραμμάρια και μπορεί να προβάλει εικόνα 1080p τόσο μεγάλη, όσο οθόνη 100 ιντσών, σε τοίχο του σπιτιού σας, στο ταβάνι ή στο μπαλκόνι του γείτονα που μένει απέναντι. Συνδέεται με Bluetooth και με τη βοήθεια κάποιων αξεσουάρ, μπορεί να μείνει μακριά από πρίζες έως και για δυο ώρες.

Είναι και smart speaker (έξυπνο ηχείο, 360 μοιρών) που αναλύει τη μουσική που ακούγεται από αυτό, συνδυάζοντας το με οπτικά εφέ που προβάλλονται στις επιφάνειες, ανταποκρίνεται και στο mirroring και δέχεται το voice control. Παρέχει τη δυνατότητα προβολής στριμαρισμένου περιεχομένου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φακός.

TO ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Το Amagami Ham Ham είναι το όνομα της λούτρινης κούκλας (που κυκλοφορεί σε γάτα και σε σκύλο) και στην ουσία είναι ρομπότ που μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος και θα σας φτιάξει τη διάθεση, αν βάλετε το δάχτυλο σας στο στόμα του. Υπάρχει ειδικό λογισμικό που διασφαλίζει ότι δεν θα σας τραυματίσει.

Ο δημιουργός του, διευθύνοντας σύμβουλος της Yukai Engineering, Shunsuke Aoki εξήγησε πως το έφτιαξε για να προσφέρει ευτυχία στους ανθρώπους, όποτε τη χρειάζονται.

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ

Πέραν του λούτρινου ρομπότ που μασάει το δάχτυλο μας, ξεχώρισε και το ανθρωποειδές ρομπότ Ameca της Engineered Arts. Μπορεί να ανασηκώνει τους ώμους, να κάνει γκριμάτσες που κάνετε κι εσείς, να βλεφαρίσει και όλα αυτά θα τα κάνει για να αισθανθεί όποιος το βλέπει πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ τους. Οι δημιουργοί το προτείνουν για την υποδοχή εκδηλώσεων και εμπορικών εκθέσεων.

Για τις οθόνες της Samsung που διπλώνουν σαν χαρτί σε ενημερώσαμε ήδη, δεν σου είπαμε όμως, για τα τηλεχειριστήρια που έφτιαξαν οι Κορεάτες (SolarCell) και φορτίζουν ασύρματα, μέσω του router σου. Πάμε τώρα, και στον πρώτο ιονιστή αέρα που τον φοράμε.

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΟΣΜΗΜΑ

Μεταξύ των αμέτρητων wearables που παρουσιάστηκαν στο Λας Βέγκας υπήρχε και ο πρώτος ιονιστής, καθαριστής αέρα που τον φοράμε, σαν τα ακουστικά παλαιάς κοπής -τα ασύρματα, με το καλώδιο. Το Airvida E1 είναι δημιούργημα της νεοσύστατης Eureka Hall από την Ταϊβάν και έχει ως στόχο να μας κρατήσει υγιείς, εν μέσω πανδημίας, ενώ έχει και τεχνολογία ακύρωσης θορύβου στα ακουστικά που προσφέρει.

H ΕΞΥΠΝΗ ΒΡΥΣΗ

Η 'έξυπνη βρύση' ελέγχεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους -πλην του συμβατικού.
Η 'έξυπνη βρύση' ελέγχεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους -πλην του συμβατικού.  MOEN

Oι τεχνολογίες που κάνουν το σπίτι μας 'έξυπνο', τερματίστηκαν με την εμφάνιση βρύσης που ελέγχεται φωνητικά (μέσω Alexa και Google Assistant), το app της εταιρίας που το έφτιαξε (Moen) και με αισθητήρα κίνησης. Με αυτούς τους τρόπους υπάρχει έλεγχος θερμοκρασίας και ροής νερού.

Θα μπορούμε και να τα προεπιλέξουμε, με κινήσεις που εμείς θα διαλέξουμε. Η Smart Faucet μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που δυσκολεύονται -λόγω κινητικών θεμάτων- να χειριστούν μια βρύση. Θα κυκλοφορήσει σε τρία διαφορετικά στιλ, για να ταιριάζει σε όλες τις κουζίνες.

TO ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΡΩΜΑ, ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ

Η BMW σύστησε στον πλανήτη το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα της (iX) που διαθέτει αμάξωμα φτιαγμένο από πάνελ οθονών E Ink (είναι η τεχνολογία που υπάρχει στην οθόνη του Kindle).

Το σύστημα iX Flow επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αλλάξει χρώμα, όπως είστε στο δρόμο και πάτε στον προορισμό σας, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ... ΓΙΑΤΡΟΣ

Ο τελευταίας τεχνολογίας λαμπτήρας LED της Sengled λέγεται Smart Health Monitoring και κάνει ό,τι υπόσχεται, όταν το συνδέσουμε με 'έξυπνο' δίκτυο (την Alexa ή το Google Assistant): μετράει τα ανθρώπινα ζωτικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο ραντάρ συνεχούς κύματος διαμορφωμένης συχνότητας (FMCW) για να χαρτογραφήσει το δωμάτιό σας (ή το σπίτι εάν βάλουμε πολλούς λαμπτήρες) και να εντοπίσει αυτούς που ζουν μέσα σε αυτό.

Εάν πέσουμε και δεν μπορούμε να σηκωθούμε, αν δεν κοιμόμαστε καλά, αν χτυπάει η καρδιά μας δυνατά (κλπ) η λάμπα ενημερώνει σχετικά και μπορεί να καλέσει και βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια