ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φορτίστε το κινητό …περπατώντας. Πρωτοποριακή τεχνολογία

bubbler shoesΜία πρωτοποριακή τεχνολογία συλλογής και αποθήκευσης ενέργειας ανέπτυξαν μηχανολόγοι – μηχανικοί του University of Wisconsin – Madison.
Η νέα μέθοδος αντλεί ενέργεια από ανθρώπινη δραστηριότητα – και συγκεκριμένα από το περπάτημα.
Σε paper που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ο Τομ Κρουπένκιν, καθηγητής μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο, και ο Τζ. Άσλεϊ Τέιλορ, ερευνητής του τμήματος μηχανολόγων – μηχανικών, περιγράφουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, που θα μπορούσε να επιτρέψει να δημιουργήθούν σόλες που συλλέγουν την ενέργεια από την ανθρώπινη κίνηση για την τροφοδοσία φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Σύμφωνα με τον Κρουπένκιν, εκτιμήσεις έχουν δείξει πως το ανθρώπινο περπάτημα μπορεί να παράξει ενέργεια 10 watt ανά παπούτσι, και ότι η ενέργεια αυτή πάει χαμένη υπό τη μορφή θερμότητας.
Ένα σύνολο της τάξης των 20 watt απο το περπάτημα δεν είναι μικρή υπόθεση, τονίζει ο καθηγητής, ειδικά εν συγκρίσει με τις ενεργειακές απαιτήσεις των σύγχρονων συσκευών.
Μια τέτοια ποσότητα ενέργειας αρκεί για την τροφοδοσία ενός μεγάλου εύρους ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones, tablets, laptops και φακοί. Για παράδειγμα, ένα τυπικό smartphone απαιτεί λιγότερο από δύο watt.
Οι δύο ερευνητές ανέπτυξαν την μέθοδο «bubbler»: μία συσκευή που αποτελείται από δύο πλάκες οι οποίες χωρίζονται από ένα μικρό κενό με ένα αγώγιμο υγρό.
Η κάτω πλάκα φέρει μικρές τρύπες μέσων των οποίων αέριο υπό πίεση δημιουργεί φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες μεγαλώνουν, μέχρι που αγγίζουν την πάνω πλάκα- η οποία προκαλεί σπάσιμό τους.
Η επανάληψη αυτής της δραστηριότητας κινεί το υγρό εμπρός και πίσω, παράγοντας ηλεκτρικό φορτίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια