ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Aισθητήρας κάμερας πραγματοποιεί λήψεις σε ανάλυση...3200MP!

Το τηλεσκόπιο Vera Rubin Observatory βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή στη Χιλή και ανεντυπωσιακής κάμερας του με τις πρώτες δοκιμαστικές λήψεις να πραγματοποιούνται σε εργαστήριο στην Καλιφόρνια σε ανάλυση…3200MP!
αμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, παρόλα αυτά, έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία της
Έχουμε δει στο παρελθόν λήψεις με ανάλυση περισσότερων gigapixels, ωστόσο, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο απαιτείται η συνένωση πολλαπλών λήψεων. Με την κάμερα του Vera Rubin Observatory είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε λήψεις στα 3 gigapixels σε μία μοναδική εικόνα.
Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί, για να δει κάποιος σε πλήρη ανάλυση την εικόνα θα χρειαζόταν να στηθεί διάταξη 378 τηλεοράσεων ανάλυσης 4K. Ένα άλλο παράδειγμα που έδωσαν για να καταλάβουμε τη δύναμη της κάμερας είναι αυτό με το μπαλάκι του γκολφ που μπορείς να δεις από απόσταση 25 χιλιομέτρων!
3200mp-camera-sensor-vera-rubin-observatory-5.jpg
Η τοποθέτηση της κάμερας θα γίνει στο πιο φωτισμένο σημείο του Vera Rubin Observatory. Το εστιακό επίπεδο φτάνει τα 64 εκατοστά (στα smartphones είναι μερικά χιλιοστά) και η διάταξη περιλαμβάνει 189 συζευγμένους αισθητήρες που μετατρέπουν το φως που εκπέμπεται ή αντανακλάται από ένα αντικείμενο σε ηλεκτρικά σήματα για να γίνει η λήψη ψηφιακής φωτογραφίας. Οι ξεχωριστοί αυτοί αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί σε ομάδες των 21 για να δημιουργηθεί ο ενιαίος αισθητήρας και το συνολικό κόστος φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια δολάρια.
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν για την κατασκευή ήταν αυτή της ακρίβειας στην τοποθέτηση, διότι έπρεπε να ενωθούν οι αισθητήρες με ακρίβεια νανομέτρου για να μην υπάρχει κανένας ορατός διαχωρισμός μεταξύ τους, αλλά και για να μην ακουμπούν μεταξύ τους.
Όταν με το καλό ολοκληρωθεί και η κατασκευή του φακού, η όλη διάταξη θα μεταφερθεί από την Καλιφόρνια στη Χιλή και σε πλήρη λειτουργία θα τραβά μια λήψη από το Διάστημα κάθε 20 δευτερόλεπτα με χρόνο έκθεσης έως 15 δευτερόλεπτα. Στόχος είναι να πάρουμε εικόνες από περισσότερους από 20 δισεκατομμύρια γαλαξίες και άλλα φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια