Αερομαχίες DARPA | Τεχνητή νοημοσύνη - Άνθρωπος πιλότος 5-0
Η τεχνητή νοημοσύνη της Heron Systems ήταν η νικήτρια του διαγωνισμού της DARPA “AlphaDogfight Trial”, στον οποίον κέρδισε στον τελικό γύρο τις αερομαχίες με μία άλλη τεχνητή νοημοσύνη από την Lockheed. Ως κερασάκι στην τούρτα, ένας άνθρωπος πιλότος μπήκε στο διαγωνισμό φορώντας ένα VR κράνος. Η τεχνητή νοημοσύνη της Heron κατάφερε να τον συντρίψει στις αερομαχίες με σκορ 5-0.
Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως ο άνθρωπος κατάφερε να προσαρμοστεί και να αλλάξει τις τακτικές του, επιβιώνοντας για σημαντικά περισσότερο χρόνο στην πέμπτη αερομαχία, χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει την τελική έκβασή της. Οι σχολιαστές της αερομαχίας ανέφεραν πως η τεχνητή νοημοσύνη είχε το πλεονέκτημα λόγω της “υπεράνθρωπης” ικανότητας στόχευσης, ακόμα και όταν τα εικονικά F-16 περνούσαν χαμηλά πάνω από το έδαφος σε υψηλές ταχύτητες με ακραίες δυνάμεις επιτάχυνσης.
Οι στάνταρ κινήσεις που κάνουμε ως πιλότοι μαχητικών δεν πιάνουν εδώ. – Ανώνυμος πιλότος με το ψευδώνυμο Banger
Μετά το τέλος του διαγωνισμού, η Heron έδωσε στο YouTube ένα Q&A απαντώντας σε ερωτήματα, ενώ τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη της, είναι ικανή να τρέξει σε κάτι τόσο μικρό όσο ένα NVIDIA Tegra chip.
Το να μάθεις σε έναν αλγόριθμο να αποδίδει καλά σε αερομαχία είναι πολύ διαφορετικό από το να του μάθεις απλά να πετάει. Ξεκινάει με μία πλήρη έλλειψη κατανόησης ακόμα και των πιο απλών αρχών. Σε έναν άνθρωπο δε χρειάζεται να μάθεις πως δεν πρέπει να συγκρουστεί στο έδαφος, έχει βασικά ένστικτα για αυτό, που ο αλγόριθμος δεν έχει. Αυτό σημαίνει πως θα πεθάνει πολλές φορές, θα συγκρουστεί πολλές φορές. Είναι σαν να βάζεις ένα μωρό στο πιλοτήριο. Άρα, γράφεις ένα software κανόνα βασισμένο στην ανθρώπινη γνώση για να περιορίσεις την τεχνητή νοημοσύνη ή αφήνεις την τεχνητή νοημοσύνη να μάθει από τα λάθη της; Αυτό ήταν το μεγάλο ζήτημα εσωτερικά. Όταν της παρέχεις κανόνες, περιορίζεις την απόδοσή της. Πρέπει να μάθει από τα λάθη της. – Lee Ritholtz, επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της Lockheed Martin
Ο διευθυντής του Strategic Technology Office της DARPA έσπευσε να δηλώσει πως αυτή η νίκη δε σημαίνει απαραίτητα και την αντικατάσταση των πιλότων με αυτόνομα συστήματα.
Νομίζω πως αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η αρχή από κάτι που θα ονομάσω συμβίωση ανθρώπου-μηχανής. Ας σκεφτούμε τον άνθρωπο που κάθεται στο πιλοτήριο, με το σκάφος να ελέγχεται από έναν από αυτούς τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ως ένα μοναδικό οπλικό σύστημα. Όπου ο άνθρωπος επικεντρώνεται σε αυτό που κάνει καλύτερα ο άνθρωπος όπως στρατηγική σκέψη υψηλού βαθμού και η τεχνητή νοημοσύνη κάνει αυτό που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη καλύτερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια